Pewnie większość z was zastanawia się jak gotować, by kuchnia nie stała się drugim miejscem pracy. Czy uda wam się przygotować rano jadłospis na cały dzień?
Określenia: smaczne i zdrowe w tym przypadku stają się synonimami uzupełniającymi. Dodatkowo możemy do nich dołączyć szybkość przygotowania.
Co zrobić, żeby dania były zdrowe, sycące i zawierały tylko pewne składniki?
Przygotuj je sama! To wcale nie wymaga tak dużo czasu i zaangażowania jak może ci się wydawać. Poprzedniego dnia wieczorem, lub rano przed pracą ugotuj ryż, warzywa i kurczaka – wszystko w większych ilościach, niż zazwyczaj. Są to standardowe składniki zdrowych dań. Większa ilość pozwoli ci przygotować więcej dań – jeśli nie chcesz jeść tej samej potrawy w ciągu dnia – przygotuj obiad na kilka dni do przodu. Ponadto z ryżu, czy kaszy jaglanej możesz przygotować pyszne posiłki zarówno na drugie śniadanie, jak i na obiad – wszystko zależy od tego jakich dodatków użyjesz! Pamiętaj o owocach i warzywach, które są bogate w witaminy i błonnik.
Zrób zapasy pojemników
Gdy starasz się jeść systematycznie jest to podstawa twojej diety. Żywność spakowana w pojemniki to idealne rozwiązanie! Wiesz, że nic ci się nie zepsuje, ani nie wypadnie do torebki. Gdy masz możliwość podgrzania obiadu – możesz go włożyć do mikrofali razem z opakowaniem! Jest to zarówno oszczędność miejsca, jak i czasu na przekładanie prowiantu i mycie naczyń.
Zamrażaj
Gdy przygotujesz większą ilość składników, a wiesz, że nie zjesz ich w ciągu najbliższych dwóch dni – zamroź je! I to nie tylko mięso, czy gotowe dania, ale również owoce. Gdy uwielbiasz smoothie – pokrojone w kostkę owoce spakuj razem i włóż do zamrażalki, by innego dnia odmrozić, zblendować i cieszyć się pysznym koktajlem na nowo!
Planuj
Zaplanuj swój jadłospis na kilka dni do przodu. Pozwoli ci to rozpisać listę rzeczy do kupienia, dzięki czemu zaoszczędzisz zarówno czas na wymyślanie posiłków, jak i pieniądze – kupujesz tylko to, co będzie dla ciebie niezbędne!
Zapamiętaj! Zdrowe odżywianie to nie kara, a przyjemność jedzenia i przygotowywania, a przede wszystkim samodyscyplina w doskonaleniu swoich własnych umiejętności i pokonywaniu wszelkich słabości!